26 Ocak 2012 Perşembe

Yeni Kara İnci: Moussa SOW

Futbol icat edildiğinden beri bu oyunu kara kıtanın evlatları kadar fizik ve hıza dayalı oynayan bir topluluk olmamıştır. Kamerunlu, Nijeryalı yada Senegalli olması fark etmiyor oynanan oyunda. Düzensiz ama bir o kadar yaratıcılığa açık, aceleci ama hızlı bir oyun.

Emenike bu türün en önemli temsilcisi olabilirdi eğer bu topraklardan kaçmak zorunda bırakılmasaydı, o gitti ardından Henri ile doldurulmak istendi boşluğu ama olmadı. Sow ise son yıllarda sürekli forvet oyuncusu üreten Senegalin Demba BA ile birlikte en değerli ismi.

Aslında 2010 yılına kadar ismini ülkemizde duyanların sayısı 10 kişiyi geçmezdi. Rennes ile sözleşmesini devre arasında uzatmayacağını söylediğinde ona şans vermek isteyen Lille'in transfer çalışmaları başladı. Vittek'in sürekli değişen performansı sonrası gözden düşmesi, De Melo'nun sakatlık sonrası bir türlü istenen seviyeye gelememiş olması ve Frau'nun bir türlü üst düzeye gelememiş olması  bir şans kapısı açtı genç Senegalliye. Moussa bu şansı iyi kullandı, hemde çok iyi. Gervinho ve Hazard'ın sağdan ve soldan getirdiği topları öldürmeden değerlendirdi. Cabaye gibi bir orta saha oyuncusununda önünde oynamasıda aslında onun en büyük şansıydı.

Sow'un oyunu tamamlayan stili takımın tamamına etki etti, bir sezon önce 13 gol 9 asistle oynayan Gervinho sezonu 15 gol 14 asist ile tamamladı ve gunners'ın yolunu tuttu. 2009 yılını 10 gol 18 asistlik performansın ile tamamlayan Hazard 13 gol 19 asist rakamlarına ulaştı. Bu gol sayılarında Sow'un defansı sürekli sağa sola taşıması ve  hep kanat hücumcularına alan boşaltmasının payı büyük.

Bu oyun tarzı neden önemli Fenerbahçe için?  Niang bu takıma gol olarak müthiş bir katkı yapmadı ama yanında oynayan isimlerin kariyerlerine katkısı tartışılmazdı. Sow aynı etkiyi gösterecek meziyetlere fazlasıyla sahip. Topsuz oyunda sürekli alan arayışında olması, fizik fiziğe mücadeleden kaçmaması ve hızı onun takıma golden daha fazla şeyler katması demek.

Müthiş bir bitirici değil ama Henri gibi nerede duracağını bilmeyen bir oyuncuda hiç değil. Savunma arkasına  sarkan  ve hep olması gereken yere çabucak varıp dönen topu tamamlayacak kadarda hızlı.
Alex ve Aykut hoca daha ne ister ki;  birde sağ kanata kanırtan bir açık.
Mesela Krasiç.
Neden olmasın.
Dipnot1:Ekvator gine takımının golüne bu kadar sevineceğim aklıma gelmezdi:)
Dipnot2: Foto canaria1907.com dan alıntı(Yakışmış koçuma)

1 yorum:

Ibrahim-Ethem Aydin dedi ki...

Moussa Sow hosgeldin,hayirli olur insallah....gollerinle rakiplere sahayi dar edeceksin...

Bu arada blog sahibi Halil Pile kardesimide ayrica tebrik ediyorum,Unifeb ödüllerinde blogun aday gösterilmis,basarilarinin devamini diliyor,yanaklarindan öpüyorum,greetings from Germany....

Related Posts with Thumbnails