6 Eylül 2010 Pazartesi

Giriş.. ( Hasan Erbey, Gökay İravul, Okan Alkan ve Berk Elitez)

Daha önceki postumda geniş çaplı bir A2 takımı yazısı yazacağımı, kimi oyuncuların buralara gelirken hangi kademelerde hangi katkıları yaptığını anlatacağımı belirtmiştim. Öncelik başlıktaki gençlerde... Blogun okuyucusu sayısının, yazının tarihi olan 06 Temmuz 2010 tarihinden bu yana iki katına ulaştığını göz önünde bulundurarak kısa bir hatırlatma yapmak istemiştim. Devamı Okan Alkan, Gökay İravul, Berk Elitez şeklinde getireceğim. Fırsat bulursam ve unutmazsam ( hatırlatırsanız güzel olur.) Manisaspor ile oynanan A2 müsabakasından sonra kendilerinden bahsettiğim Enis Gül ve yine o maçtan sonra hakkında birkaç satır karaladığım , sonrasında ise A takım müsabakasında dikkat çeken oyunculardan olan İsmail Aslan hakkında da birşeyler karalama planım var.

Bu arada A2 takımımız bugün Turgutluspor ile oynanan A2 müsabakasını Erdal'ın 2, Genç Milli Takımların en çok konuşulan golcüsü 1995 doğumlu Beykan Şimşek'in golü ile 3/1 kazandı. Maç Milli Takım tesislerinde olduğu için takip etme fırsatım olmadı ancak zamanla Beykan Şimşek ve Recep Niyaz konusunda da bilgi birikimi olduğu taktirde birşeyler paylaşabilirim. Keyifli okumalar...

http://fenerbahce.org/pic_lib/2010-07-06_idman1.jpg

Bilgisayar bozulunca, geçen senenin ortasından beri üstyapıya çıkacaklarını bas bas bağırdığım, bu sebeple onlara özel fotoğraflar biriktirdiğim bu genç oyunculara yönelik mesaj atarken Fenerbahçe'nin resmi sitesini kullanmak zorunda kalıyoruz. Benim suçum değil...


http://fenerbahce.org/pic_lib/2010-07-06_idman12.jpg


A2 organizasyonunda, normal şartlarda bu ligde oynatabileceği oyuncuların yaş sınırı konusunda ciddi bir sıkıntı yokken, yeni bir yapılanmaya geçilmesi düşüncesi ile rakiplerine nazaran küçük yaştaki oyuncularla mücadele eden Fenerbahçe, bu kararının meyvelerini toplamaya başladı. Öyleki, belki bu gelişimin hesabı yapılmamıştı, bu kadar kısa sürede aşama katedecek oyuncular olacağı düşünülmemişti ama öyle ya da böyle iki sene evvel Paf takımda kendilerini yeterince göstermiş 90 lı oyuncuların çoğuyla dahi sezona başlamadan yolları ayırmıştı Fenerbahçe. Bunun sonucunda her geçen gün alt yaş Milli Takımlara giden oyuncu sayısı arttığı gibi , A2 organizasyonunda tecrübelenen ancak 18 yaş altı takımda oynayabilecek yaşta olan oyuncularla Türkiye Şampiyonu olundu. Son olarakta 2 si devre arası 2 si sezon sonu olmak üzere 4 oyuncu A takıma yükseldi.

Stoper mevkisinde görev yapan Hasan Erbey devre arasında A takımla çalışmalara başlayan Okan Alkan ve Gökay İravul'dan sonra üstyapı ile çalışma fırsatı yakalayan oyuncu olmuştu. Barış Yardımcı, Görkem Kulbay ve daha niceleri üstyapıdaki sakatlıklar sonucunda sakatlanan oyuncuların mevkilerinde boşluk olmasın diye antremanlara dahil edilmişti ancak Hasan Erbey'in onlardan farkı Manisaspor ile deplasmanda oynanan kupa maçında yedek klubesine oturmak olmuştu.

A2 sezonu boyunca Dereağzı'nda oynanan tüm maçları izleyen birisi olarak o maçlara yöneticilerin dahi ilgi göstermediğini gördüğümden rahatlıkla bu dört oyuncu hakkında detaylı bilgilendirme yapabilecek az sayıdaki futbolseverden birisi olduğumu söyleyebilirim. Bu sebeple Hasan'ı anlatmamda mani olduğunu düşünmediğimden kısaca bir oyuncu profili çizeyim...

Stoper mevkisinde oynuyor Hasan. A2 takımının defanstaki lideri idi. Yanında oynayan stoper ve bek oyuncularını çizgi halinde ileri çıkartan, defansta liderlik görevini üstlenen bütün sezon boyunca kendisi idi. Tipi, oyun için konsantrasyonunu, kısmen ağırlığını Lugano'ya benzetebiliriz ki kendiside edindiğim izlenime göre Lugano fanatiklerinden. Ayaklarının Lugano'ya göre daha düzgün olduğundan ve ileriye dönük olarak umut verdiğinden bahsedebilecek olsakta kısa mesafede Lugano gibi çevik olmadığını da söyleyebiliriz. Hava toplarında da gayet etkili. Çabukluk sıkıntısını atarsa ilerleyen zamanlarda iyi yerlere geleceğini söylemek güç değil.

http://fenerbahce.org/pic_lib/2010-07-06_idman11.jpg

http://fenerbahce.org/pic_lib/2010-07-05_akidman16.jpg

http://fenerbahce.org/pic_lib/2010-07-06_idman19.jpg

Okan Alkan ve Gökay İravul'dan sene içinde ziyadesiyle bahsettiğimden üstüne fazla ekleme yapma gereksinimi duymuyorum. Blogu yeni takip etmeye başlayanlara ise geçmiş postları araştırmaların tavsiye edebilirim.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinwTgyCV8vSpfQzejLRX-Xmj3-L3tip4xMmaCgM0CIb50tn9zF_7nYOCrZ_fRl-rFJi5AehrPyWAOV2n81jN8DmzQs7y1mIxo8fL-g-FHZZ0qb73nMZmbnaSg2OgE35AketF1NlxYRAtY/s320/806152.jpg

Sağ bek olan , Rıdvan Dilmen'in referansı ile Fenerbahçe'ye geldiği söylenen Okan Alkan'ın Beşiktaş'lı Rıdvan Şimşek'ten sadece tecrübe açısından eksiği olduğunu söyleyelim yinede... O da Rıdvan kadar agresif, o da Rıdvan kadar çabuk, o da Rıdvan kadar dikine delici... Gökay ise '' Ömer Karancı, Berkin Arslan, Gökay İravul '' başlıklı mesajda belirttiğimiz gibi ortasahanın her mevkisinde oynayabilen tarz olarak benim Schweinsteiger'e çok benzettiğim bir oyuncu.

http://fenerbahce.org/pic_lib/2010-07-06_idman13.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhIXaO6DvHCVB5tAjQT1i2uhl_QdKWMvIuThha1gY_mHMRiLm-cltqdasBAD2n5PpwNCoj7S2S0TcEziZF-Wi1UABsflKjHp1oJKNMw6ilep5Qqx5Ss8vy5EU4jY3XjHMUSacYpEbPs4UU/s320/12439_171951598610_623183610_2880582_2013855_n.jpg

Gelelim Recep Berk Elitez'e... Sakarya'dan alınan Furkan'ın bana göre torpili sayesinde oynadığı 5-6 hafta sonrasında formayı aldı Berk Elitez. İlk maçında golle başladı A2 organizasyonuna. Sonrasında Galatasaray maçı filan derken o hızlı yükseldiki ve formunu arttırdı ki gittiği Milli Takımlar'ın katıldığı turnuvalarda gol kralı olmakla kalmadı, Türkiye Şampiyonasının gol kralı olmasınıda nerdeyse 4 maçta garantiledi.

Bu sezon Berk Elitez için kuşkusuz muhteşem geçti. Buna açık alandaki aşırı hızı, aşırı gol sezgileri ve çok iyi seviyedeki gol vuruşları, uzun sayılmayacak boyuna rağmen muhteşem zamanlaması sayesinde hava toplarındaki etkinliği sebep oldu diyebiliriz. Bir gerçek var ki o kendi yaş grubunun açık ara en iyi ileri uç elemanı. Ancak bebek gibi suratının ve İlhan Mansızvari karizmasının kapatamayacağı eksiklerde yok değil hala. Mesela kapalı bir savunma karşısında neler yapabilir, çalımlarının çoğunu hızıyla atarken daha sağlam oyunculara karşı ne derece varolabilir gibi sorular henüz cevaplanmış değil. Ama bir gerçek var ki bu sezon üstüne koyduğu miktarın %60 ını üstüne koyarsa 2 seneye kalmaz Fenerbahçe tribünleri İlhan Mansız'ını bulabilir.

Genel olarak üstyapıya yükselen bütün oyuncularda fiziksel olarak eksiklikler var, bu sebeple bu eksikliği her oyuncudan bahsettiğim paragrafa eklemek yerine genelleyip yazmamda bir sakınca olmadığını düşünüyorum. Zaten bahsi geçen oyuncular üstyapı için yeterli fiziksel olgunluğa sahip oldukları takdirde üstyapı ile antremana çıkmakla kalmayıp maç tecrübesi dahi kazanacaklardır. Evet, yaş gruplarındaki oyunculardan farklı ve değerli oldukça önemli meziyetleri var üstyapıya çıkan oyuncuların. Ama bilmeleri lazımki elde ettikleri bu şansı iyi kullanmazlarsa, fiziksel olarak kendilerini geliştirmek için extra çalışmalar yapmazlarsa bu mesaj zaman kaybından öteye gidemeyecek benim için.

Çeşitli kanallardan gelen haberlere göre pişmeleri için İbb, Manisa gibi takımlarla kontakt halindeymiş Fenerbahçe Klubü. Tabiki maç tecrübeleri kazanmalarıda oldukça önemli ancak daha önemli olan A2 organizasyonu bitti biteli bu oyuncuların Süper Lig'de varolmak adına ne kadar emek sarfettikleri. Aksi takdirde pişmeye gittikleri takımlarda geriye gidip Fenerbahçe'ye geri dönecekler çünkü. Zira defalarca söylediğim gibi, hepsi farklı ve değerli meziyetlere sahip olmalarına karşın içlerinde Messi olan yok, Drogba'da.. İyi işleyen bir sistemde değerlerine değer katacak oyuncular hepsi, böyle uzun bir posttan sonra yüklenecek anlamlarla yargılanacak oyuncular değil...

2 yorum:

hellguard dedi ki...

Sanırım içten teşekkür etmek gerekir; bize de Fenerbahçe'nin temellerine derinlemesine bir bakış atma fırsatı sunduğun için.

Biz bilgileri sayende alıyoruz zaten, umudumuz da bu çocukların kendilerini geliştirmek için çok çaba sarfetmeleri ve A takım teknik heyetinin de yeri geldiğinde onlara hak ettikleri şansları vermesi. Başka bir şey istemez zaten Fenerbahçe taraftarı.

Yazdıklarından anladığım kadarıyla bu gençlerimiz geleceği gerçekten parlak ama sansasyonel yetenekler değil. Bu hiç sorun değil benim açımdan, çünkü futbol tarihinde kimlerin kısıtlı potansiyellerini çok çok sıkı çalışmayla harmanlayıp dünya çapında oyuncular olduklarını görüyoruz.

Fakat sansasyonel yetenek deyince altyapımızda ilk akla gelen isim de Recep NİYAZ. O'nun potansiyeli hakkındaki düşüncelerin nelerdir? Kime sorduysam çok özel bir yetenek olduğunu söyledi şimdiye kadar. Acaba bu çocuk yıllardır beklenen "altyapıdan çıkan yıldız ofansif ortasaha oyuncusu" beklentisini karşılayabilir mi?

Ha unutmadan, miniklerden Melih Okutan hakkında da bir iki şey karalarsan sevinirim. Biraz erken olsa da=)

Şimdiden teşekkürler ve tebrikler yazı için.

Diferansiyel dedi ki...

@Hellguard

Teşekkürlerin büyüğü benden size.. Siz ve sizin gibi ilgili sporseverlere.. Zira yazmak için yazıyorum dersem yalan söylemiş olurum. Yine bir kişinin ilgisini dahi bu yöne çekemeseydim üzülürdüm. Ama sağolun siz ve sizin gibiler yazma, araştırma, takip etme hevesimi sürekli ateşliyorsunuz. Minnettarım. Hem bana bu hevesi verdiğiniz için, daha da önemlisi bir takımın geleceğinin temeli olarak bu yaşlardaki çocukları takip edip önemsediğiniz için...

Sorulara gelmeden önce bir dipnot düşmek istiyorum. Oyuncularımızın arasında çok extra meziyetli olan oyuncular yok değil. Mesela Okan Alkan benim izlediğim en meziyetli kanat oyuncularından. Ama üstünde durmak istediğim sıkıntı şu ki ben Okan'ın sıradışı yeteneklerinden bahsederken eksik yönlerini görmezden gelemiyorum, ''sağda Okan solda Gökhan'' diyemiyorum.Çünkü bu memlekette ciddi bir altyapı sorunu var. Eğitim, altyapıya seçim..Nereden tutarsanız elinizde kalır. İlgimde biraz bundan bu kademeye zaten, bu kademelerde yeterince top oynamış ve fark yaratan oyuncu olup ilerleyen zamanlarda sıçrama yapamayıp yerinde saymış sonrasında üniversite vs derken hayatını düzene sokmuş birisiyim ben. Ben bunları yaşamışken, hemen hemen her önemli takımın altyapısında oynayan birisi ile tanışıklığım varken haliyle oralarda uygulanan idman teknikleri, verilen temel futbol bilgileri hakkında da bilgim oluyor. Ve insanların atladığı ama çok önemli olan şeylere bu sebeple dikkat çekmek istiyorum. Evet, Okan sansasyonel bir yetenek. Ama eksikleri de var! Medyanın zamanında Uğur, Ferhat sonrasında Emre Çolak ve Serdar üzerinde yarattığı baskıyı şuan gençlerimizin üzerinde görüyorum ki saydığım adamlardan biri bile yeteneği kadar top oynayamadı. Genç oyuncu yetiştirmek güzel, onları oynatmak güzel, sevmek güzel, benimsemek güzel ama tribünlerde çokça vakit geçirip iki maç x oyuncusunu oynatmadı diye antrenöre sövülürken oynattığı zaman o aynı oyuncuya sövüldüğünü gördüğümden biraz ayaklar yere basmalı diyorum. Bu yönde bilgilendirmeler yapmayı düşünüyorum.

Recep Niyaz... Çok methini duydum. A2 takımın oyuncularından Görkem'de epey yetenekli diye bahsetti ama maçını izlemek kısmet olmadı. Keza Melih Okutan ve Görkem Bitin'i de.. Oralarada ziyaretlerde bulunup izlenimlerimi aktarmayı düşünüyorum ancak şuan elde birşey olmadığından ortaya sağdan soldan duyduklarımla birşeyler sunmak istemem:) Ama genel olarak söylenen A2 haricinde de çok fazla potansiyelli oyuncumuz olduğu ki bunlardan biri de yaş grubundaki Milli Takım'da epey gol atıp dikkat çeken Beykan Şimşek.95li olmasına rağmen ilk a2 müsabakasında da yazdı golünü bu hafta.

Yorum için tekrardan teşekkür ederim. Dediğim gibi bahsettiğiniz oyuncularıda izlediğimde buraya yazacağımdan emin olabilirsiniz:)

Related Posts with Thumbnails